Alle categoriëen

Informatie

Welke papierdikte gebruik ik voor mijn drukwerk

Drukwerk papiersoorten

Een van de meest gestelde vragen door onze klanten heeft betrekking op de dikte van verschillende drukwerk producten. De keuze voor het meest geschikte papiersoort en de drukwerk papier dikte is echter niet iets dat standaard is of vastligt. Het is afhankelijk van onder andere het doel van je drukwerk en uiteraard je persoonlijke voorkeur. Het is dan ook daarom dat er zo verschrikkelijk veel verschillende drukwerk papiersoorten zijn. We begrijpen dat je verdwaald kunt raken in de mogelijkheden en het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Daarom hopen we je met onderstaande informatie een duwtje in de ‘juiste’ richting te geven.


Drukwerk papierdikte

Het verschil in type papier voor drukwerk wordt bepaald door het papiersoort, zoals bijvoorbeeld machinecoated, Biotop of chromokarton,= en de drukwerk papierdikte. De keuze voor een bepaald papiersoort en de -dikte bepaalt met name de uitstraling van het product. Jouw drukwerk is bedoeld voor (potentiële) klanten en andere stakeholders van je bedrijf. Je wilt daarom natuurlijk wel een goede (blijvende) indruk achterlaten. Het type papier kan daarbij een bijdrage leveren.


Gramsgewicht van drukwerk papier

Voordat we in gaan op het verschil dat drukwerk papier kan maken en op basis waarvan je het beste een keuze kunt maken, vertellen we je iets meer over het gramsgewicht van drukwerk papier. Als drukker gebruiken wij een eigen term voor de dikte van het drukwerk papier, namelijk; grams. Zo kun je bijvoorbeeld een product tegenkomen van 80 gram, terwijl een gewoon A4tje slechts 5 gram weegt. We drukken dan ook niet het gramsgewicht per velletje uit, maar drukken dit altijd uit in het gewicht van een A0. Als je dus een A4 poster selecteert van 80 grs, betekent dit niet dat één A4 poster al 80 grams weegt, maar dat het A0 formaat van dit papier 80 grams weegt. Er gaan 16 A4’tjes in een A0 formaat. Hoe hoger het gramsgewicht wordt, hoe steviger/ zwaarder het papier wordt. Vanaf 180 grs noemen we het papier ‘karton’.


Het gebruik van drukwerk papier

Belangrijke factoren voor de keuze kan bijvoorbeeld zijn het gebruik van het drukwerk door de ontvanger en de methode van distributie. Ga je het drukwerk handmatig uitgeven of versturen per post? En gebruikt je doelgroep het drukwerk eenmalig (om bijvoorbeeld informatie te geven over een bepaalde actie) of zal het vaker gebruikt worden en moet het materiaal daarom duurzamer zijn? Zo adviseren we bijvoorbeeld een ander papiersoort voor een klantenkaart, dan bij een standaard brief en heeft ook een oorkonde of certificaat vaak een hoger gramsgewicht, dan bijvoorbeeld een schrijfblok. Hetzelfde verschil geldt voor een visitekaartje ten opzichte van het papier voor een flyer. 


Gevouwen of ongevouwen drukwerk

De keuze voor een gevouwen of ongevouwen folder of drukwerk anderszins is uiteraard deels afhankelijk van de vormgeving en de boodschap, maar tevens geeft deze vorm ook een andere uitstraling. Een gevouwen folder voelt steviger aan dan een enkelzijdige folder, terwijl ze van hetzelfde papier gemaakt kunnen zijn. Daarentegen kan het bij bepaalde producten of papierdiktes er ook voor zorgen dat de vouw niet mooi wordt of het papier inscheurt. Wij begrijpen de risico’s en geven je daarom graag advies voor het maken van de beste keuze. 


Papier drukwerk kosten

Of je drukwerk nu om steviger of dunner papier vraagt, feit blijft dat hoe steviger het papier is, hoe prijziger het drukwerk wordt. (Als het van hetzelfde soort en de kwaliteit papier is natuurlijk.) Daarnaast kunnen de kosten van het versturen van het ene papier drukwerk hoger zijn dan voor de andere. Ook hier geldt vaak hoe hoger het gramsgewicht, hoe hoger de portokosten van de verzending kunnen worden. 


Standaard papierdikte drukwerk

Zoals gezegd bestaat er geen standaard papierdikte die bij ieder drukwerkproduct ideaal is. De ‘ideale papier dikte’ is bij ieder product verschillend is afhankelijk van een drietal belangrijke zaken:

  • De uitstraling die je drukwerk moet hebben
  • Het gebruik van het product
  • De kosten

Wel kunnen we uiteraard iets zeggen over het ‘gemiddelde’ drukwerk papier dat vaak gebruikt wordt per product. Onderstaande samenvatting van de standaard papierdikte geeft je hopelijk een goede lijdraad om het juiste drukwerk papier te kiezen voor jouw product!

  • Papierdikte flyer; 135 – 170 grs;
  • Papierdikte folder; 135 -170 grs;
  • Papierdikte briefpapier; 80 – 90 grs;
  • Papierdikte poster; 135 – 250 grs (afhankelijk van grootte en gebruik);
  • Papierdikte visitekaartje; 250 < grs;
  • Papierdikte ansichtkaart; 300 grs.


Gratis papiermonsters

Mocht je er naar aanleiding van bovenstaande informatie nog steeds niet uit zijn of het papier wellicht gewoon het liefst even in handen hebben, is dat bij DrukwerkExpert.nl uiteraard geen probleem. Je kunt bij ons namelijk geheel vrijblijvend papiermonsters opvragen, zodat je verzekerd bent van de juiste keuze voordat je je drukwerk bestelt! Neem voor deze en alle overige vragen of speciale verzoeken contact met ons op via info@drukwerkexpert.nl of 085 04 91 455.