Alle categoriëen

Informatie

Drukwerk laten maken met de offset of digitale drukwerkmethode

Waar men zich bij de kwaliteit van het drukwerk vaak richt op het ontwerp, wordt het effect van de drukmethode vaak onderbelicht. Daarentegen is zowel het ontwerp, als het materiaal van het drukwerk, maar ook zeker de druktechniek van even groot belang. Daarom lichten wij je graag het een en ander toe over de twee drukmethodes waarmee iedere drukker werkt, namelijk; offset en digitaal drukwerk. Jouw drukwerk laten maken doe je dus de volgende keer volledig geïnformeerd!
 

Verschil offset en digitaal drukken

Het grote verschil tussen offset en digitaal drukken zit in de methode waarop het drukwerk wordt bedrukt. Zo wordt offset drukwerk op de klassieke manier gedrukt doorn middel van traditionele drukpersen. Zo wordt er eerst een fotografische afdruk van het ontwerp op een aluminium plaat gemaakt. Vervolgens maken we de plaat vochtig en brengen we drukinkt aan die zich slechts aan de droge delen van de plaat hecht. Het beeld van de drukplaat wordt dan overgezet op een rubberdoek, welke vervolgens de afdruk op papier maakt. Dit maakt dat offset printen van grote hoeveelheden drukwerk makkelijker en sneller.

Digitaal drukwerk daarentegen is een nieuwere druktechniek. Deze methode kun je het beste vergelijken met de printtechniek zoals je gewend bent van thuis. Zo wordt het drukwerk ontwerp vanuit ons computersysteem uitgeprint op het drukwerkproduct door hoogwaardige printers. Ieder product wordt in dit geval dus weer uniek geprint in plaats van gedrukt op basis van dezelfde ‘mal’ zoals het geval is bij offset printing.

Door deze verschillende drukmethoden is het grootste verschil tussen offset en digitaal drukken voor jou als klant:

 • De drukkosten
 • De keuze in drukwerkmateriaal/ drukwerkproducten
 • De kleuruniformiteit
   

Goedkoop drukwerk, digitaal of offset drukwerk?

De keuze voor digitaal of offset drukwerk heeft weldegelijk effect op de prijs van je drukwerk. Daarentegen is het niet zo dat de ene drukmethode per definitie voordeliger is dan de andere. Welke druktechniek goedkoper is, is namelijk afhankelijk van de oplage. Dat heeft te maken met de samenstelling van de eenmalige (start)kosten en de drukkosten per product. 

Zo zijn de startkosten bij offset printing hoger dan bij digitaal drukwerk. Dit komt mede omdat er voor het maken van de benodigde ‘mal’ in de vorm van een aluminium plaat en rubber doek uiteraard meer tijd en materialen benodigd zijn. Bij digitaal drukwerk hoeven deze kosten natuurlijk niet gemaakt te worden. Daarentegen zijn de drukkosten per product bij offset drukwerk lager, dan de drukkosten per product bij digitaal drukwerk. Kortom: hoe hoger de oplage, hoe groter de kans dat de offset drukwerkmethode voordeliger kan uitvallen. 

Het kantelpunt waarbij offset een betere optie is voor goedkoop drukwerk dan de digitale techniek, ligt bij een gemiddelde oplage van ongeveer 500 stuks. Vanaf 500 stuks zullen de totale kosten van offset drukwerk lager zijn, dan de kosten voor de digitale techniek. Met deze kennis in gedachte kun je dus toch iets nuttigs zeggen over welke drukmethode het voordeligst is voor welk drukwerkproduct.
 

Offset drukwerk

Gezien het feit dat offset drukwerk voordeliger wordt bij drukwerk met een hogere oplage, is het geen gekke gedachte dat drukwerk dat je in veelvoud nodig hebt voordeliger is dan drukwerk waarvan je minder stuks wilt hebben. Zo zouden we dus kunnen stellen dat het drukken van drukwerk dat men meestal in grote getalen bestelt x naar alle waarschijnlijkheid voordeliger is middels de offset techniek, dan digitaal. Voorbeelden van dit type drukwerk zouden daarom bijvoorbeeld zijn:

 • Flyers
 • Folders
 • Ansichtkaarten

Daarnaast is het goed om te weten dat je eigenlijk alleen kunt offset drukken op papier en karton.


Digitaal drukwerk

Daarentegen zal het drukken van producten waarvan je naar alle waarschijnlijkheid minder dan 500 stuks nodig hebt door middel van digitaal printen voordeliger zijn. Voorbeelden van drukwerk waarvan de oplage gemiddeld lager ligt, is bijvoorbeeld:

 • Visitekaartjes
 • Oorkonden
 • Complimentcards

Naast het prijsvoordeel bij drukwerk in kleine oplage, biedt de digitale drukwerkmethode ook voordelen bij gepersonaliseerd drukwerk en drukwerk met spoed. En is er nog een laatste groot verschil, namelijk de materialen waarop gedrukt kan worden met deze digitale techniek. Waar de offset drukmethode slechts op papier en karton kan drukken, kun je met de digitale methode naast deze papiersoorten ook op bijvoorbeeld textiel, canvas, posterpapier, spandoek, telefoonhoesjes, aanstekers, pennen, etc. drukken.
 

Blijf bij je keuze!

Anders dan de methode waarop producten worden gedrukt, is de kwaliteit van beide technieken tegenwoordig hetzelfde. Door het gebruik van verschillende papiermerken en de inkt benodigd bij offset of digitaal drukwerk, kunnen echter wel enkele afwijkingen ontstaan. Zo zou je bijvoorbeeld weldegelijk verschil kunnen zien in de kleur van het drukwerk, wanneer je de ene helft van je oplage in offset en de andere helft digitaal zou laten drukken. Ben je dus van plan om verschillende drukwerkproducten te laten bedrukken en wens je één huisstijl aan te houden? Dan adviseren we je altijd van te voren een weloverwogen keuze voor offset drukwerk of digitaal drukwerk te maken. 

Mocht je er naar aanleiding van bovenstaande informatie nog steeds niet over uit zijn of je wilt digitaal of in offset wilt drukken, neem dan gewoon eventjes contact met ons op. Je kunt ons voor alle vragen en/ of speciale verzoeken bereiken via info@drukwerkexpert.nl of 085 04 91 455!