Alle categoriëen

Informatie

Het verschil tussen offset en digitaal drukwerk

De kwaliteit van je drukwerk staat of valt met een goed ontwerp. Je kunt dit bij je online drukkerij zelf aanleveren, of het DrukwerkExpert laten_maken. Of door vakmensen laten maken. Maar niet alleen het ontwerp is belangrijk. Ook de keuze van de juiste druktechniek is van groot belang. Het scheelt je in de kosten en je bewaakt zo de uniformiteit van de kleur.

Welke druktechniek is het voordeligst?

Laat je bij jouw online drukkerij visitekaartjes, oorkonden of complimentcards drukken, dan zal de keuze voor een bepaalde druktechniek niet moeilijk zijn. Je zult waarschijnlijk kiezen voor de digitale drukmethode, want bij een kleine oplagen blijven de kosten van deze drukmethode laag.

Wordt de oplage groter zoals vaak het geval is bij flyers, folders en ansichtkaarten, dan komt de keuze voor een bepaalde druktechniek in een ander daglicht te staan. Bij digitaal drukken zijn de startkosten weliswaar laag, maar de kosten per drukvel tamelijk hoog. Bij een grotere oplage is daarom de keuze voor offset drukken de aangewezen weg. Bij offset drukken zijn de startkosten vrij hoog, maar de kosten van het te bedrukken vel juist weer laag.

Bij het maken van een keuze tussen de druktechnieken, wordt het aantal van 500 vel meestal als omslagpunt gezien.

Wat is nou eigenlijk digitaal en offset?

De digitale en offset drukmethoden worden door de professionele online drukkerij naast elkaar toegepast. De offset drukmethode is hierbij de meest klassieke vorm. Digitaal drukken kwam er het laatste decennium bij. Oorspronkelijk zag je nog verschil, maar tegenwoordig leveren digitale druksystemen en offset drukpersen dezelfde kwaliteit. Ook de keuze uit papiersoorten is bij beide drukmethoden net zo uitgebreid.

Digitaal drukken laat zich het best vergelijken met de printtechniek die je thuis of op je werk gebruikt. Het ontwerp wordt direct vanuit ons computersysteem uitgeprint door hoogwaardige industriële printers.
Bij offset drukken wordt de traditionele drukpers gebruikt. Eerst wordt op een aluminium plaat een fotografische afdruk van het ontwerp aangebracht. De plaat wordt daarna vochtig gemaakt, waarbij het vocht zich alleen hecht aan de delen die geen beeld bevatten. Hierna wordt op de plaat drukinkt aangebracht, die zich alleen hecht aan de droge delen. Het beeld wordt via een drukmethode overgezet op rubberdoek. Aan dit overzetten (offset) ontleent de drukmethode haar naam. Met dit rubberdoek wordt vervolgens de afdruk op het papier gemaakt.

Overwegingen die een rol spelen bij je keuze

Bij je keuze voor offset of digitaal zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zo is digitaal in ieder geval gewenst bij:

  • Kleine oplages
  • Oplages met spoed (denk bijvoorbeeld aan Next day levering)
  • Gepersonaliseerd drukwerk

Bedrukken huisstijl

Geef je opdracht voor het bedrukken van verschillende producten in één huisstijl, kies dan bij alle producten voor dezelfde drukmethode. Door het gebruik van verschillende merken papier en inkt bij offset en digitaal, zouden kleine afwijkingen kunnen ontstaan. Dit is iets wat je bij een huisstijl juist wilt voorkomen.

Toepassingen van druktechniek

Digitaal kan worden gedrukt op een veelheid aan materialen. Naast papier wordt er ook digitaal gedrukt op textiel, canvas, postermateriaal of meterslang spandoek. Ook leent deze druktechniek zich voor kleine reclameartikelen zoals telefoonhoesjes, aanstekers en pennen.
Offset drukken daarentegen is alleen mogelijk op papier en karton.