Alle categoriëen

Informatie

Verschil tussen flyer en folder

Het verschil tussen flyers en folders is voor veel mensen onduidelijk. Toch is er een duidelijk verschil tussen de twee drukwerkproducten. Een verschil dat voor ieder leek eigenlijk doodsimpel te herkennen is en de belangrijkste hint zelfs al wordt weggegeven in de naam. Zo bestaat een flyer uit twee zijden, waarbij het drukwerk niet gevouwen wordt. Een folder daarentegen bestaat altijd uit meer dan twee zijden, omdat een folder altijd gevouwen is. Dat verklaart dus de Engelse naam voor het product; ‘folder’, afgeleid van het Engelse woord ‘fold’ dat in het Nederlands ‘vouw’ betekend. Eigenlijk super logisch en makkelijk om te onthouden dus! Benieuwd naar meer informatie over de specifieke details van alle typen flyers en alle typen folders? Lees snel verder!

Flyer informatie

Een flyer is dus een enkelblad, zónder vouwen, dat aan één of twee zijden bedrukt is. Flyers worden vaak ingezet om een bepaald product, een bepaalde dienst of bijvoorbeeld een speciale actie uit te lichten. Het doel van het drukwerk is dus om direct de aandacht te trekken van de ontvanger. Daarom is het belangrijk dat de flyer opvalt; de attentie waarde moet hoog zijn, omdat de attentie periode vaak kort is. Om ervoor te zorgen dat de ontvanger niet om de (aanbieding) flyer heen kan, wordt er vaak met opvallende kleuren, lettertypen en aansprekend beeldmateriaal gewerkt in het flyer ontwerp. Daarbij is het belangrijk niet té veel informatie op de flyer te willen zetten. De doelgroep moet in één oogopslag het aanbod kunnen zien/ begrijpen en direct worden getriggerd om zich verder in het aanbod te verdiepen. Om het meeste uit je flyer voor- en/of achterkant te kunnen halen, vatten we daarom een aantal handige feitjes over dit type drukwerk voor je samen. 

De belangrijkste flyer informatie op een rijtje:

  • Een flyer is een enkelblad waarvan één of twee zijden zijn bedrukt
  • De meest voorkomende flyer formaten zijn A4, A5 en A6 (welke flyer afmetingen dit precies zijn vind je in ons artikel over drukwerk formaten)
  • Flyers drukken we vaak op 125 tot 170 grs (gramsgewicht) papier (per m2, dus niet specifiek voor het formaat papier dat je besteld.) 
  • Flyers worden meestal gedrukt op machinecoated papier of houtvrij offset papier

Folder drukwerk

Het verschil tussen een flyer en een folder is nu wel duidelijk. Folder drukwerk is dus drukwerk dat áltijd gevouwen. Dat betekent echter niet dat je folder altijd één vouw heeft. Hoeveel vouwen je in je folder ontwerpwilt verwerken is namelijk geheel aan jou. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een simpele dubbele vouw, een wikkelvouw, een zigzagvouw of de parallelvouw. De keuze voor het aantal en/of het type vouw in dit drukwerk kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van hoeveel verschillende onderwerpen je wilt aanhalen. Naast het ontwerp is het verschil tussen flyer en folder namelijk ook vaak anders op het gebied van informatie. 

Waar een flyer met name dient om een bepaalde boodschap op te laten vallen, is een folder vaak informatiever van aard. Zo vind je in een folder dus ook vaak meer informatie dan in een flyer. Het is om de informatieve aard van het product, dat de folder vaker wordt ingezet in de recreatie branche zoals bijvoorbeeld pretparken of campings om bezoekers over de omgeving te informeren. Ook vind je veel folders in de gezondheidszorg zoals bijvoorbeeld de wachtkamer van de huisarts of het ziekenhuis. In je folder ontwerp dien je dus rekening te houden met het aantal onderwerpen en de hoeveelheid informatie die je in dit drukwerk kwijt wilt. 

Folders gevouwen 

Je kunt je folder dus op verschillende manieren (laten) vouwen. De vouw(en) in je folder geven je, zoals al eerder is toegelicht, de mogelijkheid om verschillende onderwerpen aan te snijden in één product. Daarnaast zorgt het ontwerp waarin folders gevouwen zijn voor handig gebruik van het product en kan de gebruiker/ ontvanger het drukwerk makkelijk opbergen en meenemen. Zo barst je folder van de handige informatie, maar blijft de folder handzaam. 

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze over het type vouw in je folder, hebben we de vier verschillen voor je op een rijtje gezet:

De folder met wikkelvouw: is drukwerk dat over elkaar wordt gevouwen. De folder wordt dus bij wijze van spreken (in elkaar) ‘gewikkeld’.


De folder met zigzagvouw: is drukwerk bestaande uit twee tegenovergestelde vouwen. Het papier wordt dus als het ware in de vorm van een ‘Z’ gevouwen.


De folder met parallelvouw: is drukwerk waarbij de vouwen in papier parallel aan elkaar gevouwen worden. Deze methode wordt vaak gebruikt voor folders van een groot formaat.


De dubbelgevouwen folder: is drukwerk met de eenvoudigste vouw, namelijk waarbij het papier wordt dubbelgevouwen. Het gaat hierbij om een enkele vouw (één slag).

De belangrijkste folder informatie op een rijtje:

  • Een folder is altijd tenminste één keer gevouwen

  • Er zijn verschillende manieren waarop folders gevouwen worden, namelijk;

    • Een dubbelgevouwen folder

    • Een folder met wikkelvouw

    • Een folder met zigzagvouw

    • Een folder met parallelvouw
  • Het meest voorkomende folder formaat is A4 (welke afmeting dit precies is vind je in ons artikel over drukwerk formaten.)

De meest voorkomende manier waarop folders gevouwen worden is de wikkelvouw tot 100 x 210 mm.