Alle categoriëen

Informatie

Geen kleurverschillen in jouw drukwerk

Geen kleurverschillen meer

Niemand wil kleur verschillen in zijn drukwerk. Daarom geven wij hier de belangrijkste tips waar je op moet letten om kleur verschillen te voorkomen. Wat zijn namelijk de kleurverschillen tussen RGB en CMYK. Ook laten we zien hoe je afwijkingen kan voorkomen.

RGB kleuren en CMYK kleuren

Misschien besef je het niet direct, maar bij het drukken van tekst en foto’s wordt een andere kleurmethode gebruikt dan die welke je ziet op je scherm. De kleuren in een computerprogramma als Microsoft Word worden opgebouwd volgens het RGB kleurensysteem. De primaire kleuren rood, groen en blauw worden gemengd en zo ontstaat precies de kleurtint die je op je scherm nodig hebt. Drukkleuren worden samengesteld volgens een ander principe. Het hiervoor gebruikte CMYK systeem bestaat uit de drie basiskleuren cyaan, magenta en geel, plus zwart.

Nooit meer kleurverschillen in jouw drukwerk.

Krijgen wij een eigen ontwerp aangeleverd in RGB, dan kan het druksysteem dit alleen automatisch omzetten naar CMYK kleuren. De resultaten geven vaak kleurverschillen. Schermkleuren die volgens het RGB schema zijn opgebouwd, zijn minder fel en hebben soms een andere tint. Als gevolg hiervan kan de gedrukte oplage afwijken van jouw wensen. Aangezien wij juist precies willen afleveren wat jij had uitgedacht, vinden wij dat eigenlijk ongewenst.

Kleurverschillen voorkomen?

Eigenlijk vinden wij een programma als Microsoft Word niet geschikt om je ontwerp mee voor te bereiden. Veel beter kun je een programma kiezen waarmee je de kleurverschillen voorkomt. Heb jij wel eens gedacht aan een grafisch software pakket? Ze zijn er in vele soorten, denk bijvoorbeeld aan Photoshop, Illustrator, Indesign en CorelDraw. Deze programma’s hebben allemaal als voordeel dat je het ontwerp vooraf zelf kunt omzetten in CMYK kleuren. Het uiteindelijke resultaat dat uit onze professionele drukpers rolt, sluit dan veel beter aan bij het voorbeeld op je computerscherm.

Ook met een gering budget kiezen voor goede software

Natuurlijk hangt met jouw keuze samen of je vaak een eigen ontwerp wilt gaan maken. Doe je het slechts een enkele keer, dan kun je voor een RGB ontwerp kiezen en het verder overlaten aan de automatische vertaling door het druksysteem. Kies dan in je ontwerp zo min mogelijk voor felle kleuren, dan is de mate van afwijking meestal een stuk minder groot. Hecht je sterk aan goede kleuren, maar heb je voor software niet zo’n groot budget? Kies dan bij het ontwerpen voor een gratis Desktop Publishing pakket. Een bekend programma van hoge kwaliteit is Scribus. Dit programma is geschikt voor professionals en beginners en levert betrouwbare bestanden af om te drukken. Verzending naar DrukwerkExpert gebeurt in PDF-formaat, waarbij er alles aan is gedaan om te zorgen voor een kloppende overgang van ontwerp naar drukresultaat.

Zorg dat je nooit meer teleurgesteld raakt over het eindresultaat en kies voor een betrouwbaar CMYK ontwerp uit een grafisch pakket!