Alle categoriëen

Informatie

Formaten drukwerk / De juiste formaten drukwerk voor ieder product

Een van de eerste zaken waar je een keuze over moet maken bij het bestellen van drukwerk is het formaat ervan. De formaten drukwerk lopen ontzettend uiteen en zijn mede afhankelijk van het type drukwerkproduct dat je wilt inzetten, het doel ervan en de hoeveelheid informatie er op of in moet staan. Dat betekent echter niet dat je ieder type drukwerk ook in ieder formaat kunt krijgen. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om een poster op A5 of C5 formaat te maken. Het doel van een poster komt simpelweg niet overeen met het bereik dat een klein formaat drukwerk ondersteund, namelijk: opvallen. Ook bij het ontwerpproces is het belangrijk rekening te houden met de afmetingen van het juiste formaat. Zo voorkom je fouten in verhoudingen bijvoorbeeld. Om je op weg te helpen bij het kiezen van de juiste formaten drukwerk, lichten de standaard afmetingen van drukwerk hieronder graag verder toe.

Flyer formaat

Flyers zijn er in veel soorten en maten. De flyer heeft dan ook een bijzondere positie binnen de standaard van drukwerkproducten. Het product is namelijk (in ieder geval bij DrukwerkExpert.nl) in bijna alle gangbare maten te verkrijgen. Je kunt de flyer zo groot krijgen als een A4, of zo klein krijgen als bijvoorbeeld ½ van een A5. Daarnaast kunnen we het flyer formaat ook in verschillende vormen drukken. Zo kun je bij ons bijvoorbeeld kiezen voor vierkant, langwerpig, rond of zelfs ovaal. Toch is het flyer formaat A5 de populairste variant. De afmetingen hiervan komen neer op 210 x 148 mm.

Briefpapier formaat

Geen bedrijf kan zonder dit product en het is wellicht een van de oudste vormen van drukwerk; briefpapier. Ook dit product kan worden afgenomen in verschillende afmetingen. Zo bieden we op onze website bijvoorbeeld briefpapier in A4 (297x 210 mm), A5 (210 x 148 mm) en het kleine A6 (148 x 105 mm) aan. Het zal echter geen verassingen zijn dat het briefpapier formaat A4 nog altijd het meest afgenomen briefpapier type is. De afmetingen van het A4 formaat zijn dan ook de basis voor (bijna) alle andere maten in de drukkerswereld. Meer informatie over deze verhoudingen lees je in het overzicht hieronder.

Envelop formaat

Wat is briefpapier zonder een envelop? Afhankelijk van de hoeveelheid papier, het type briefpapier (en vaak ook het type informatie in het document) gebruikt men dan ook een passende envelop. De juiste envelop formaat is dus afhankelijk van hetgeen dat in de envelop gestopt wordt. Het is dan ook daarom dat wij zo’n relatief grote variatie aan formaten aanbieden. Voor de envelop formaten hanteren wij echter wel andere uitdrukking. We gebruiken hiervoor namelijk niet de letter ‘A’, maar de letter ‘C’. Toch refereren de twee formaatindicaties wel aan elkaar. Er wordt namelijk gewerkt met dezelfde delingsmethodiek. Voor een A4 formaat briefpapier die je zonder vouw in een envelop wilt doen, gebruik je de het envelop formaat C4. Heb je minder ruimte nodig en kun je het A4 briefpapier dubbelvouwen? Dan kun je tevens kiezen voor het C5 formaat of het C6 envelop formaat.

Folder afmetingen

Voor folder afmetingen gebruiken we dezelfde formaatindicaties als we bij flyers hanteren. Echter is er in de categorie vormen en maten van folders meer variatie, door de verscheidenheid die de vouw in het product met zich meebrengt. Doordat folders altijd gevouwen worden, kan de samenstelling van de benaming van deze formaten enige verwarring veroorzaken.

Afmetingen drukwerk (algemeen)

Het A4 formaat is dus het meest bekende formaat. Toch weten niet veel mensen dat het A4 formaat slechts een onderdeel is van een doorlopende reeks drukwerk formaten met specifieke afmetingen, waarvan de basis het A0 formaat is. Dit betreft het grootste formaat, namelijk met de afmetingen 841 x 1189 mm. Formaat A1 meet de helft hiervan en ook alle opvolgende A4-formaten vormen steeds opnieuw te helft van de vorige. Om je beter inzicht te geven over hoe deze maatstaf werkt, vind je hieronder een overzicht van alle A-formaten, de staffel en de bijbehorende afmetingen. 

Drukwerk maattabel

Formaat Lengte in mm Breedte in mm Lengte in inch Breedte in inch
A0 1189 841 46.81 33.11
A1 841 594 33.11 23.39
A2 594 420 23.39 16.54
A3 420 297 16.54 11.69
A4 297 210 11.69 8.27
A5 210 148 8.27 5.83
A6 148 105 5.83 4.13
A7 105 74 4.13 2.91
A8 74 52 2.91 2.05
A9 52 37 2.05 1.46
A10 37 26 1.46 1.02


Naast de A-afmetingen gebruiken we ook bijvoorbeeld het B-, C-, E en Q-formaat. Al deze formaatindicaties refereren aan elkaar. Er wordt namelijk altijd gewerkt met de hierboven benoemde delingsmethodiek. In aanvulling hierop bestaan er ook nog een aantal bijzondere formaten, zoals bijvoorbeeld het veelgebruikte din-lang formaat.
 

Zoek vooraf de juiste maten op

Voordat je met ontwerpen begint is het raadzaam om op internet eerst even in een maattabel te kijken. Dit stelt je in staat om bij onze online-drukkerij een optimaal ontwerp aan te leveren. Je schept zo zelf de voorwaarden om straks te excelleren met een aandachttrekkend stuk drukwerk!

Heb je andere vragen en/of speciale verzoeken? Wij staan jou graag te woord via info@drukwerkexpert.nl of 085 -04 91 455.