Alle categoriëen

Informatie

Begrippenlijst

 

Aanleverformaat

Op dit formaat dienen de drukbestanden te worden aangeleverd. Voor een folder is dat het uitgevouwen formaat met 2 mm afloop rondom. Voorbeeld: voor een A4 folder (eindformaat 297 x 210 mm) is het aanleverformaat dus: 301 x 214 mm.

 

Afloop

Om er zeker van te zijn dat er na het snijden geen delen van het ontwerp wegvallen, of witte randen ontstaan, moet je zorgen dat jouw bestand aan alle zijden 2 mm groter is dan het gekozen formaat. Hierdoor zullen eventuele snijafwijkingen niet zichtbaar zijn. De afloop is in het 'aanleverformaat' opgenomen. Zorg ervoor dat het ontwerp gewoon doorloopt, dus geen wit kader rond het ontwerp plaatsen!

 

CMYK

Kleurensysteem, bedoeld om met zo min mogelijk kleuren 'alle kleuren' te kunnen weergeven. Cyaan, magenta, geel en zwart zijn drukkleuren. CMYK wordt uitsluitend gebruikt voor drukwerk. In tegenstelling tot RGB, dat uitsluitend voor weergave op een beeldscherm gebruikt wordt.

 

Eindformaat

Dit is het formaat van het product ná het snijden en nabewerken. Voor een folder is dit het gevouwen formaat. Voorbeeld: voor een A4 folder, wikkelslag gevouwen, is het eindformaat 99 x 210 mm.

 

g/m2 of grs

Gram per vierkante meter. Dit duid op het gewicht en de dikte van het papier. Voorbeeld: briefpapier is meestal tussen de 80-120 g/m2 en visitekaarten zijn rond de 300 g/m2. Hoe hoger het getal, hoe dikker het papier.

 

Gesatineerd

Glanzend gecoat papier, de glans wordt bereikt door het machinaal aanbrengen van een strijklaag.

 

Levertijd

De levertijd is de tijd, in werkdagen, vanaf ontvangst van jouw betaling tot aan de aflevering van de bestelling.

 

Papiermonsters

Onze gratis papiervoorbeelden kan je aanvragen via info@drukwerkexpert.nl

 

PDF/X-4:2008

PDF-X-4:2008 is een standaard voorinstelling van PDF. De X staat voor eXchange; een PDF/X-document kan in principe door elke drukkerij verwerkt worden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat enkel CMYK-kleuren gebruikt worden, dat alle fonts in de PDF aanwezig zijn, dat het document niet versleuteld is, etc. Let er wel op dat je wel zelf de afloopinstellingen nog moet ingeven, deze worden bij PDF/X niet standaard geëxporteerd.

 

PMS

Internationaal kleurenmengsysteem voor drukinkten die in de gehele grafimedia branche gebruikt wordt. Alle kleuren hebben een vast referentienummer. Meestal gebruikt voor bedrukkingen tot 3 kleuren. Voor full color drukwerk wordt echter het CMYK systeem gebruikt.

 

RGB

Kleurensysteem, uitsluitend bedoeld voor weergave op een beeldscherm, opgebouwd uit rood, groen en blauw. Je dient de drukbestanden dus niet aan te leveren in RGB. Om kleuren voor full color drukwerk te kunnen verwerken zijn bestanden nodig die zijn opgemaakt in CMYK. Aangeleverde drukbestanden in RGB worden automatisch omgezet naar CMYK. Dit kan echter kleurverschillen opleveren.

 

1/0, 1/1, 2/0, 4/0 en 4/4

De getallen staan voor het aantal kleuren per zijde. Bij 1/0 wordt het papier aan één zijde met 1 kleur (PMS) bedrukt, de andere zijde is onbedrukt. 1/0 staat dus voor 'enkelzijdig bedrukt in 1 kleur'. Bij 4/4 wordt het papier aan beide zijden met 4 kleuren (full color CYMK) bedrukt. 4/4 staat dus voor 'dubbelzijdig full color'.