Alle categoriëen

Informatie

Begrippenlijst


Aanleverformaat
Op dit formaat dienen de bestanden te worden aangeleverd. Voor een folder is dat het uitgevouwen formaat met 2 mm afloop rondom. Voorbeeld: voor een A4 folder (eindformaat 29,7 x 21,0 cm) is het aanleverformaat dus: 30,1 x 21,4 cm.

Afloop
Om er zeker van te zijn dat er na het snijden geen delen van uw ontwerp wegvallen, of witte randen ontstaan, moet u zorgen dat uw bestand aan alle zijden 2 mm groter is dan het gekozen formaat. Hierdoor zullen eventuele snijafwijkingen niet zichtbaar zijn. De afloop is in het 'aanleverformaat' opgenomen. Zorg ervoor dat uw ontwerp gewoon doorloopt, dus geen wit kader rond het ontwerp plaatsen!

CMYK
Kleurensysteem, bedoeld om met zo min mogelijk kleuren 'alle kleuren' te kunnen weergeven. Cyaan, magenta, geel en zwart zijn drukkleuren. CMYK wordt uitsluitend gebruikt voor drukwerk. In tegenstelling tot RGB, dat uitsluitend voor weergave op een beeldscherm gebruikt wordt.

Eindformaat
Dit is het formaat van het product ná het snijden en nabewerken. Voor een folder is dit het gevouwen formaat. Voorbeeld: voor een A4 folder, wikkelslag gevouwen, is het eindformaat 9,9 x 21,0 cm.

g/m2 of grs
Gram per vierkante meter. Dit duid op het gewicht en de dikte van het papier. Voorbeeld: briefpapier is meestal tussen de 80-120 g/m2 en visitekaarten zijn rond de 300 g/m2. Hoe hoger het getal, hoe dikker het papier.

Gesatineerd
Glanzend gecoat papier, de glans wordt bereikt door het machinaal aanbrengen van een strijklaag.

Levertijd
De levertijd is de tijd, in werkdagen, vanaf ontvangst van uw betaling tot aan de aflevering van uw bestelling.

Papiermonsters
Onze gratis papiervoorbeelden kunt u aanvragen via het aanvraagformulier. 

PDF/X-4:2008
PDF-X-4:2008 is een standaard voorinstelling van PDF. De X staat voor eXchange; een PDF/X-document kan in principe door elke drukkerij verwerkt worden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat enkel CMYK-kleuren gebruikt worden, dat alle fonts in de PDF aanwezig zijn, dat het document niet versleuteld is, etc. Let er wel op dat u wel zelf de afloopinstellingen nog moet ingeven, deze worden bij PDF/X niet standaard geëxporteerd.

PMS
Internationaal kleurenmengsysteem voor drukinkten die in de gehele grafimedia branche gebruikt wordt. Alle kleuren hebben een vast referentienummer. Meestal gebruikt voor bedrukkingen tot 3 kleuren. Voor full color drukwerk wordt echter het CMYK systeem gebruikt.

RGB
Kleurensysteem, uitsluitend bedoeld voor weergave op een beeldscherm, opgebouwd uit rood, groen en blauw. U dient uw bestanden dus niet aan te leveren in RGB. Om kleuren voor full color drukwerk te kunnen verwerken zijn bestanden nodig die zijn opgemaakt in CMYK. Aangeleverde bestanden in RGB worden automatisch omgezet naar CMYK. Dit kan echter kleurverschillen opleveren.

1/0, 1/1, 2/0, 4/0 en 4/4
De getallen staan voor het aantal kleuren per zijde. Bij 1/0 wordt het papier aan één zijde met 1 kleur (PMS) bedrukt, de andere zijde is onbedrukt. 1/0 staat dus voor 'enkelzijdig bedrukt in 1 kleur'. Bij 4/4 wordt het papier aan beide zijden met 4 kleuren (full color CYMK) bedrukt. 4/4 staat dus voor 'dubbelzijdig full color'.